Palánták kiültetése

Share

1. Mindent a maga idejében!

   

Sokszor ott követjük el az első hibát, hogy elsietjük a dolgokat. A legtöbb zöldségpalánta érzékeny a talaj és a levegő hőmérsékletére, hiába van már április közepén, nappal 20°C fok feletti nyárias meleg, ha a hajnalok még akár fagyosak is lehetnek, a túl korán kiültetett palánta elfagy vagy hidegsokkot kap, megáll a fejlődésben.

Májusi eleji fagyosszentek után ültethető teljes biztonsággal: paprik, paradicsom, padlizsán, zeller, tökfélék, dinnye, uborka, batáta palánták.

2. Eddzük a palántákat a kinti körülményekhez

Ideális esetben a palántákat fokozatosan szoktassuk a kinti körülményekhez. Először csak pár órára állítsuk a palántákat az erős széltől és a tűző napsütéstől védett helyre, majd napról-napra fokozatosan növeljük a szabadban töltött időt. Éjszakára vigyük vissza a fóliába vagy ahol eddig is nevelkedett. Ha a palántát készen vásároljuk, kérdezzünk rá, hogy edzettek-e, készen állnak-e az azonnali kiültetésre.

3. Tápdús talaj, több termés

Ha az őszi-tavaszi talajelőkészítés során elmaradt a talaj tápanyaggal való feltöltése, a palánták kiültetése előtt az ültetőgödörbe adagoljunk legalább frissen rostált komposztot. Földlabda nélküli palánták ültetéséhez használjuk ültetőfát: készítsünk egy akkora lyukat a földbe, amekkora a palánta gyökere (a paradicsomot érdemes kicsit mélyebbre ültetni. A káposztaféléket, salátát, zellert csak olyan mélyre ültessük, ahogy a palántanevelőben is nevelkedtek. Ültetés után mindig iszapoljuk be a növényeket.

4. Csak szellősen, semmi zsúfoltság

Az egyes palánták úgy tudnak megfelelőn növekedni, ha megfelelő tenyészterületet biztosítunk a számukra, ráadásul növényvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos a szellős növényállomány.

Paradicsom tenyészterület igénye, törpe és determinált fajták esetén: 30-50 cm sor- és tőtávolság

Paradicsom nagyobb növésű fajták esetén: 51-60 cm sortávolság és 35-40 cm tőtávolság

Paprika: 30-50 cm sortávolság – 15-30 cm tőtávolság

Uborka: 80-100 cm sortávolság, 15-30 cm tőtávolság

Zeller: 40 cm sortávolság; 25-30 cm tőtávolság

Padlizsán: 30-50 cm sor- és tőtávolság

5. Óvjuk széltől, víztől, szárazságtól
A kiültetett palántákat az első hetekben különösen nagy odafigyeléssel gondozzuk. Ne hagyjuk kiszáradni a földjüket, tarsuk gyommentesen a területet és erős szél esetén akár szélfogó hálóval, esetleg fátyolfóliával takarjuk le őket.

Paradicsom, uborka ültetésekor gondoskodjunk a később esetlegesen szükségesség váló karóról, támberendezésről is.

Forrás:https://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/5-tipp-sikeres-palantazas/6568/

Kép: agrároldal,oázis,